Διοικητικός Απολογισμός 2011-2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 

ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2014 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
( 2011 – 2014 )

Συνάδελφοι,

Τρία χρόνια έχουν συμπληρωθεί από τις αρχαιρεσίες του 2011 που μας ανέδειξαν Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΑΕ. Και, περιττό να αναφέρουμε ότι,  στο διάστημα αυτό οι συνθήκες στον χώρο μας  έχουν αλλάξει δραματικά.

Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τις  διαδοχικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, που εφάρμοσαν την ίδια αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων, αποδείχτηκε ανεπαρκής και καταστροφικός, όχι μόνο για την χώρα αλλά και για τον κλάδο μας. 

Η ουσιαστική κατάργηση της δυνατότητας  σύναψης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και  των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκάδων ετών, η τεράστια   αύξηση της ανεργίας, οι δραματικές μειώσεις των μισθών, οι παράλογοι απανωτοί φόροι, έχουν φέρει καταστροφικές αλλαγές στις ζωές όλων μας.  

Σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον, στόχος του Διοικητικού  Συμβουλίου, ήταν και είναι να διατηρήσουμε την ενότητα των εργαζομένων του κλάδου για να υπερασπιστούμε αλλά  και να διευρύνουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και,  συνεπώς, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΑΕ

Στις  προηγούμενες  εκλογές του  ΣΥΑΕ, που έγιναν με σημαντική βοήθεια  από  την Ομοσπονδία μας, σε  Αθήνα -  Θεσσαλονίκη – Κρήτη και Πάτρα, η συμμετοχή των εργαζομένων που ψήφισαν έφτασε  τους 1.600  με αποτέλεσμα να εκλεγούν αντιπρόσωποι του Συλλόγου σε όλες αυτές τις περιοχές.

Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον συνάδελφο Λάζαρο Γιουρτζίδη, στη Θεσσαλονίκη, που βοηθά ενεργά τους συναδέλφους στην Βόρεια Ελλάδα και στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό όσων βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας.

Κλαδική Σύμβαση Εργασίας 

Η τελευταία Κλαδική Σύμβαση που είχαμε υπογράψει και αφορούσε στα έτη 2009 και 2010 προέβλεπε  –εν μέσω κρίσης–  ικανοποιητικές αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Η συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων, μέχρι το τέλος του 2011, για πάγωμα των μισθών, χωρίς δηλαδή περαιτέρω επιδείνωση, μας επέτρεψε να διατηρήσουμε τις αμοιβές αλλά και τα θεσμικά δικαιώματα μας σε ικανοποιητικό επίπεδο σε σύγκριση με άλλους κλάδους. 

Μετά την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων οι εργοδότες θέλησαν να καταγγείλουν την Σύμβαση. Με άμεση παρέμβαση του Συλλόγου και κινητοποίηση των εργαζομένων, με διαμαρτυρία που έγινε έξω από τα γραφεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, δόθηκε ένας μήνας παράταση για να γίνουν διαπραγματεύσεις.

Παρ’ όλες τι αλλεπάλληλες  συναντήσεις  του ΣΥΑΕ και της Ομοσπονδίας  με τους εκπροσώπους των εργοδοτών προκειμένου να βρεθεί επωφελής συμφωνία για υπογραφή νέας Κλαδικής Σύμβασης,  η πρότασή τους ήταν καταστροφική. Πρότειναν την κατάργηση όχι μόνο των περισσοτέρων οικονομικών επιδομάτων αλλά και την πλειονότητα των θεσμικών δικαιωμάτων. Η αδιαλλαξία των εκπροσώπων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο.

Οι εργοδότες, τελικά,  στις 12 Μαΐου 2012 κατήγγειλαν την Σ.Σ.Ε., μιας και η πρόθεσή τους από την αρχή ήταν αυτή. Αμέσως μετά την καταγγελία και μετά την λήξη του τριμήνου της μετενέργειας αρχίσαμε, ως Κλαδικό Σωματείο, επαφές με εργοδότες και διευθυντές προσωπικού σε πολλές εταιρείες για να επιτύχουμε, τουλάχιστον, Επιχειρησιακές Συμβάσεις. Δηλαδή, Συμβάσεις που θα υπέγραφε ξεχωριστά κάθε εταιρεία  με το κλαδικό σωματείο. Δυστυχώς, καμία απ’ αυτές τις συναντήσεις δεν είχε το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε, πάρα τις διαβεβαιώσεις πολλών ότι δεν θα προβούν σε ατομικές συμβάσεις με μειώσεις. Αντίθετα, σταδιακά η μία εταιρία μετά την άλλη προέβαιναν σε ατομικές συμβάσεις με μειώσεις από 10% έως 15% κατά μέσο όρο, πιέζοντας παράλληλα και τις υπόλοιπες να κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά και η «συμπεριφορά» των εργοδοτών απέδειξε ότι η στάση μας να μην δεχθούμε να υπογράψουμε αυτό που μας πρότειναν, το οποίο οδηγούσε σε μειώσεις 35%, ήταν τελικά η σωστή.

Η εκτίμηση μας ήταν, και αποδεικνύεται περίτρανα σήμερα, ότι οι εργοδότες επεδίωκαν και την δική μας αποδοχή και υποταγή προκειμένου να εφαρμόσουν αυτό που εφαρμόζουν σήμερα, με την βοήθεια, του νομικού οπλοστασίου, που απλόχερα, τους έχει προσφέρει η κυβέρνηση. 

Παρ’ όλες αυτές τις αντίξοες συνθήκες, όμως,  άρχισε να διαφαίνεται κάποιο φως αισιοδοξίας στον ορίζοντα. Απόφαση του Συμβουλίου Της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο που απαγόρευε την μονομερή  προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας και σε συνδυασμό με την συνεχόμενη άρνηση της Εργοδοτικής Πλευράς για υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, προσφύγαμε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2014, από κοινού με την Ομοσπονδία μας, στην Μεσολάβηση.

Είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων …

ΤΕΑ- ΕΑΠΑΕ

Ο ΣΥΑΕ απ’ την πρώτη στιγμή συνέδραμε με όλες του τις δυνάμεις, την Ομοσπονδία, προκειμένου να επιτευχτεί ο μεγάλος στόχος: 

Η ανεξαρτητοποίηση του Επικουρικού μας Ταμείου.

Ήδη, γνωρίζετε, ότι  μετά πολλών κόπων και βασάνων,  τα καταφέραμε! Το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, όπως ονομάζεται πλέον, από την 1η Μαρτίου 2013 ανεξαρτητοποιήθηκε και  ανήκει δικαιωματικά, πλέον,  σε όλους εμάς που έχουμε συνεισφέρει σ’ αυτό:  εργαζόμενους , συνταξιούχους και εργοδότες. 

Η μέχρι σήμερα πορεία του   Ταμείου μας αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), δικαιώνει την απόφαση μας να αποδεσμευτούμε από τον Ενιαίο Φορέα.  

Επιγραμματικά, και επειδή θα γίνει εκτενέστερη παρουσίαση των εξελίξεων από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του ΤΕΑ- ΕΑΠΑΕ, στην συνέχεια,  θα ήθελα να αναφέρω μόνο ότι: το  Ταμείο μας κατάφερε, αυτούς τους μήνες, να αυξήσει την περιουσία του σημαντικά, είναι το μόνο ταμείο που δίνει 14 συντάξεις και, τέλος, έχει διευρύνει τον χαρακτήρα του και σε άλλους κοινωνικούς τομείς, επιτυγχάνοντας συμφωνίες με νοσηλευτικά ιδρύματα για παροχές υγείας στα μέλη του και τις οικογένειες τους.

Αυτή, την επιτυχία μας, βέβαια, ήρθε η κυβέρνηση να την πλήξει ψηφίζοντας νόμο που καταργεί τις εργοδοτικές εισφορές προς το Ταμείο. 

Ο ΣΥΑΕ στηρίζει και συμμετέχει στην προσπάθεια που ήδη ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, που είναι και η ραχοκοκαλιά του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, να μη θίγει η οικονομική κατάσταση του Ταμείου και να μη μειωθούν τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα. 

EVIMA - ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΙΣ – LA VIE

Δυστυχώς, την τριετία  που πέρασε, είχαμε και άλλες δυσάρεστες εξελίξεις, τις οποίες  ως  Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου κληθήκαμε  να αντιμετωπίσουμε: τις ανακλήσεις των αδειών τριών Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Στις 06/02/2013 έγινε η ανάκληση της άδειας της Ασφαλιστικής Εταιρείας «EVIMA», στις 16/07/2013  ανεκλήθη η άδεια της Ασφαλιστικής Εταιρείας «ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΙΣ» και στις 21/02/2014 πήρε σειρά και η Ασφαλιστική Εταιρεία «LA VIE».  Αποτέλεσμα: Απλά… ακόμη 400 συνάδελφοι μας να οδηγηθούν στην ανεργία και την ανέχεια.

Υποχρέωση μας, και αυτό κάναμε πάντα, είναι να είμαστε κοντά στους συναδέλφους και να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Γι’ αυτό άμεσα,  συγκεντρώσαμε τα βιογραφικά των συναδέλφων, τους ενημερώσαμε για τις διαδικασίες που έπρεπε να κάνουν αναφορικά με την καταγγελία της σύμβασης τους και την εγγραφή τους στον ΟΑΕΔ  και  έγιναν συναντήσεις  με την Ένωση  Ασφαλιστικών Εταιρειών και με άλλες μεμονωμένες ασφαλιστικές Εταιρείες προκειμένου να απορροφηθούν οι άνεργοι, πρωτίστως, από τις εταιρείες στις οποίες θα περιερχόταν η παραγωγή από τις ανακληθείσες εταιρείες.

Επίσης, χάρη των επανειλημμένων οχλήσεων και συνεχών πιέσεων μας προς τις Εκκαθαρίσεις των ανακληθεισών Εταιρειών, την Δ.Ε.Ι.Α και το Επικουρικό Κεφάλαιο κατορθώσαμε να πάρουν άμεσα τις αποζημιώσεις τους οι συνάδελφοι μας.

Ακόμη, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Α΄ αντιπρόεδρο και τον Γεν. Διευθυντή του ΟΑΕΔ προκειμένου να εκπονηθούν προγράμματα επιμόρφωσης ενώ επιπρόσθετα ζητήσαμε να γίνει προσπάθεια ένταξης των απολυμένων συναδέλφων στα ήδη υπάρχοντα προγράμματα επιδότησης που είχαν δημιουργηθεί για τους συναδέλφους Εταιρειών, οι άδειες των οποίων ήδη  είχαν ανακληθεί το 2009 (Ασπίς, General Union κα) ή σε παρόμοια. 

Δεν εφησυχάζουμε! Αρκετοί συνάδελφοι, με τις ενέργειες του Συλλόγου, μπόρεσαν και εντάχτηκαν στην ασφαλιστική αγορά, απομένουν ακόμη  πολλοί  που δεν έχουν βρει εργασία.  Οι Προσπάθειες του ΣΥΑΕ συνεχίζονται .   

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ  ΚΥΠΡΟΥ

Είναι γνωστές σε όλους μας οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, με την ανήκουστη και πρωτοφανή απόφαση του EUROGROUP, που διαλύει την οικονομία ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάζει χέρι στις αποταμιεύσεις των καταθετών στην Κύπρο, οδηγεί σε μαρασμό τον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην ανασφάλεια περίπου 6.000 εργαζόμενους.

Μετά την απορρόφηση των ελληνικών τραπεζικών καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου από τον Όμιλο Πειραιώς, τα υποκαταστήματα των ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα δεν συμπεριελήφθησαν στην παραπάνω συμφωνία  με αποτέλεσμα  οι συνάδελφοι του ασφαλιστικού χώρου έμεναν στον αέρα και  όδευαν προς την ανεργία. 

Αμέσως μετά τις  εξελίξεις ήρθαμε σε επαφή με τους συναδέλφους και τις διοικήσεις  και προσπαθήσαμε να μάθουμε τις προθέσεις  του μέτοχου, που είναι στην Κύπρο, αναφορικά με τι θα κάνει με τα υποκαταστήματα  στην Ελλάδα.

Η ενημέρωση που είχαμε είναι ότι :  Δεν έχουν σκοπό να εξαγοράσουν τις ασφαλιστικές διότι η Πειραιώς δεν ακολουθεί πολιτική δημιουργίας θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών αλλά έχει επιλέξει συνεργασίες για τις ασφαλιστικές της εργασίες. 

Παρόλα αυτά, ήρθαμε σε επικοινωνία και με την Τράπεζα Πειραιώς με αίτημα, εάν αποφασιστεί η διακοπή των εργασιών από τις κυπριακές εταιρείες, να υπάρξει η δυνατότητα απορρόφησης των εργαζομένων από  τις συνεργαζόμενες ασφαλιστικές εταιρείες. 

Επίσης, προωθήσαμε τα βιογραφικά των συναδέλφων στην Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και σε Εταιρείες που αναζητούσαν υπάλληλους. 

Η πλειονότητα, πάντως, των συναδέλφων, ευτυχώς, έχει, ήδη, επαγγελματικά αποκατασταθεί.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Συνάδελφοι, 

Την τελευταία εικοσαετία με τις άφρονες πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και με την Εποπτική Αρχή να εθελοτυφλεί  σε αρκετές Ασφαλιστικές Εταιρείες μπήκε λουκέτο. 

Οι ανακλήσεις αυτές δεν ακολουθήσανε την νόμιμη διαδικασία  ώστε,  παράλληλα με την καταγγελία της σύμβασης, οι συνάδελφοι , να λάβουν τις αποζημιώσεις τους από τις εκκαθαρίσεις. 

Ο ΣΥΑΕ σε συνεργασία με τις εκκαθαρίσεις κατάφερε να επιλύσει το «χρόνιο» σε κάποιες από αυτές τις εταιρείες, πρόβλημα. Έτσι, μετά από πολλά χρόνια έλαβαν τις αποζημιώσεις τους οι πρώην υπάλληλοι των εταιρειών «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΕΓA» και «AΣΠΙΣ ΑΕΓΑ» ( εκτός από 35 περίπου άτομα για τα οποία  υπολείπεται κάποιο πόσο που αναμένουμε να το πάρουν έως το τέλος τους έτους).

Επίσης, έχουμε λάβει την διαβεβαίωση της Τράπεζα Της Ελλάδος ότι έως τις 15 Οκτωβρίου 2014 θα έχει δοθεί η εντολή να πάρουν τις αποζημιώσεις τους και οι συνάδελφοι της  «LE MONDE» που έκλεισε το 2006.

Ακόμη, σας ενημερώνουμε ότι συνεχίζουμε τις προσπάθειες και τις επικοινωνίες με όλους τους φορείς με στόχο να εξευρεθεί λύση και για τις αποζημιώσει των υπολοίπων εταιρειών όπως της «ΕΓΝΑΤΙΑ».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ  ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ

H Εθνική Ασφαλιστική  θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας,  υποχρέωνε τις 194  εργαζόμενες γραμματείς στα ασφαλιστικά γραφεία πωλήσεων αποκλειστικής συνεργασίας σε «οικειοθελή παραίτηση–απόλυση», προκειμένου να επαναπροσληφθούν με συρρικνωμένα τα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα μέσω εταιρείας ενοικίασης εργαζόμενων. 

Το Δ.Σ. του Σ.Υ.Α.Ε. προκήρυξε 24ωρη απεργία  στις   17 Ιουλίου του 2014 για τις γραμματείς που εργάζονται στα γραφεία παραγωγής της Εθνικής Ασφαλιστικής, διαμαρτυρόμενος για την αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων.

Το όλο θέμα έληξε αίσια, μετά την παρέμβαση μας, με  την διαβεβαίωση  του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας προς όλο το προσωπικό, η οποία επιβεβαιώθηκε και από την δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ  κ. Α. Τουρκολιά, ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις. 

Η κινητοποίηση έφερε αποτέλεσμα και έδειξε ότι η  ενωτική και μαζική αντίδραση των εργαζομένων μπορεί να προστατέψει τα δικαιώματά τους.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   

Ο ΣΥΑΕ συνεχίζει με επιτυχία, για ενδέκατη χρονιά, τις σχολές γονέων όπου γίνεται μια σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά με την σύμβουλο γονέων την κυρία Μπασιούκα.  Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στις σχολές μάς ενημερώνουν ότι είναι πολύ ευχαριστημένοι απ’ αυτές τις συναντήσεις και αυτό μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια.

Ακόμη, τον Μάρτιο του 2013  διεξήχθησαν σεμινάρια θετικής ψυχολογίας και τον Ιούνιο του 2014  σεμινάρια διαχείρισης του άγχους και της κρίσης στα οποία η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Επίσης, είναι σε όλους γνωστό το τεράστιο πρόβλημα που έχει η χώρα μας όσον αφορά στην επάρκεια των απαιτούμενων αποθεμάτων αίματος, λόγω της χαμηλής εθελοντικής προσφοράς. Ο ΣΥΑΕ δημιούργησε Τράπεζα αίματος για να καλύπτει τις ανάγκες των συναδέλφων και των οικογενειών τους.

Παρ’ όλη την κρίση που διανύουμε, ο Σύλλογος μας θέλει να σταθεί αρωγός στις οικογένειες των συναδέλφων και γι’ αυτό  για τους μικρούς μας φίλους, δηλαδή τα παιδιά μας, προσφέραμε την δυνατότητα, με ένα μικρό αντίτιμο, να παρακολουθήσουν  παιδικές  θεατρικές παραστάσεις επιλεγμένες με γνώμονα πάντα την ποιότητα και τα μηνύματα που περνάνε μέσα απ’ αυτές.

Σε συνέχεια των προηγούμενων ετών συνεχίσαμε να συνεργαζόμαστε με την ΟΤΟΕ  προκειμένου οι συνάδελφοι μας να μπορούν να έχουν οικονομικότερες κάρτες απεριορίστων διαδρομών και να επωφελούνται από τις εκπτώσεις που παρέχουν οι  κάρτες θεάτρου.

Το σημαντικότερο, όμως, για εμάς  είναι η καθημερινή επικοινωνία και εξυπηρέτηση πολλών συναδέλφων για εργασιακά, συνταξιοδοτικά και άλλα θέματα που τους απασχολούν.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στην  δημιουργία ιστοσελίδας του ΣΥΑΕ ώστε να μπορείτε να ενημερωνόσαστε άμεσα για τις εξελίξεις και τα πεπραγμένα του χώρου μας. Το site θα είναι σε λειτουργία από την νέα χρονιά.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Συνάδελφοι ,

Οι συλλογικές ενέργειες  και οι κοινωνικές δράσεις του ΣΥΑΕ δεν εξαντλούνται στα ανωτέρω. Τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά και δύσκολα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είμαστε ενωμένοι κι αλληλέγγυοι για να μπορέσουμε από κοινού να προασπίσουμε τα δικαιώματα μας. Ο αγώνας δεν είναι υποχρέωση μόνο του Διοικητικού Συμβούλιου αλλά όλων μας.

Κλείνοντας , ως απερχόμενη διοίκηση του Συλλόγου μας, σας καλούμε να αναγνωρίσετε το έργο μας και να υπερψηφίσετε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό. 

Σας ευχαριστούμε !

Για το Δ.Σ. του ΣΥΑΕ
Ο Πρόεδρος
Σπύρος Κολαΐτης

επιστροφή στην κορυφή